KONCERTEK

Harmónia Jazz Műhely - BJC -  Fekete-Kovács Kornél Quintet

Fekete-Kovács Kornél Quintet - lemezbemutató

2019. március 29. péntek

 

Harmónia Jazzműhely
Budapest Jazz Club


Magyarul

Az új albumcíme: "Fairy Queen" (Tündérkirálynő)

 

FEKETE-KOVÁCS KORNÉL: trombita, szárnykürt
ÁVÉD JÁNOS: szaxofon
CSEKE GÁBOR: zongora
HORVÁTH BALÁZS nagybőgő
CSÍZI LÁSZLÓ: dob

2016. júniusában mutatta be a Magyar Állami Operaház Henry Purcell, A Tündérkirálynő című operájának adaptációját.
Az eredeti művet Purcell egy felkérésre komponálta, amelynek apropójául III. Vilmos angol király és II. Mária 15. házassági évfordulója szolgált. Erre az alkalomra William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának bemutatójával készültek, de ezúttal az eredeti Shakespeare mű Purcell átkötőzenéivel egészült ki. Ezek a zenei betétek szövegeikben nem teljesen illeszkednek a prózai darabhoz, és valójában önálló cselekménnyel sem rendelkeznek, sokkal inkább hangulatfestő betétek voltak.
2015-ben Almási-Tóth András opera rendező arra vállalkozott, hogy a darabot teljes egészében újraértelmezve vigye azt színpadra. Elhagyva Shakespeare remekművét, a zenés betétek szövegvilágát alapul véve, egy új történet, teljesen eltérő dramaturgia felrajzolása volt a cél. Ennek érdekében a darab egy, a negyvenes évek film-noire hangulatát idéző köntöst kapott, amelyben a karakterek, a díszlet, és a kosztümök mellett óriási szerep jutott annak az ötletnek, amely szerint Purcell zenéjének bizonyos részeit egy, a színpadon elhelyezett jazz-együttes szólaltatja meg.
Az így született adaptációk, átértelmezések és parafrázisok Purcell barokk világának és a ma zenéjének keresztezései.

 

 

in English

The album: "FAIRY QUEEN"

KORNÉL FEKETE-KOVÁCS trumpet, fluegel horn
JÁNOS ÁVÉD saxes
GÁBOR CSEKE piano
BALÁZS HORVÁTH bass
LÁSZLÓ CSÍZI drums

Hungary's foremost trumpet-player and bandleader, Kornél Fekete-Kovács, leading light of the Modern Art Orchestra assembled this quintet of the country's topline jazz players to record a rethought and highly imaginative modern jazz version of Henry Purcell's early 18th century opera, the "Fairy Queen".

 


 

 

További koncertek >>